İŞÇİNİN TALEP EDEBİLECEĞİ ALACAK KALEMLERİ NELERDİR?
Gerçekleşen bir iş kazasında, kazanın boyutu ve meydana gelen zarar dolayısıyla birtakım tazminat kalemlerinin işverenden talep edilmesi mümkündür. Yaralanma ve halleri ile ölüm halinde işçi veya yakınlarının iş kazası nedeniyle talep edebilecekleri tazminat türleri şu şekildedir:
- YARALAMALI İŞ KAZASI NETİCESİNDE TALEP EDİLEBİLEN TAZMİNAT TÜRLERİ:
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 53. Maddesi uyarınca işçinin iş kazası neticesinde bedensel zarara uğraması halinde,
Tedavi giderleri ve tedavi boyunca yapılan her türlü masraflarını,
Bedensel zararın kalıcı olmaması halinde çalışmadığı sürelerdeki kazanç kaybı diğer adıyla geçici işgöremezlik tazminatını,
İş kazası sebebiyle oluşan bedensel zararın sürekli olmasından dolayı işçinin çalışma gücünü kısmen veyahut tamamen kaybetmesi sebebiyle oluşan kazanç kaybı diğer adıyla sürekli işgöremezlik tazminatını,
Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplarını, maddi tazminat davası yolu ile talep edebileceği düzenlenmiştir. Bunun yanında işçinin kaza sebebi ile yaşamış olduğu elem, keder nedeniyle Türk Borçlar Kanunu’nun 56. Maddesi uyarınca uygun bir manevi tazminat talep etmesi mümkündür.
Hükmedilecek maddi tazminat, iş kazası yaşanmasaydı işçi hangi maddi durumda olacak idiyse o duruma getirecek şekilde belirlenmelidir. Bilirkişiler; tarafların kusur durumu, iş göremezlik oranı işçinin gelir durumu, bakiye ömrün göz önünde bulundurarak hesaplama yapmaktadır.
- ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI NEDENİYLE İŞÇİ YAKINLARININ TALEP EDEBİLECEĞİ TAZMİNAT TÜRLERİ:
Gerçekleşen iş kazası işçinin ölümü ile sonuçlanır ise yakınları işveren aleyhine maddi tazminat ve destekten yoksun kalma tazminatı istemleri için talepte bulunabileceklerdir.
İş kazası eğer işçinin ölümü ile sonuçlanırsa ölen işçinin ailesinin, eşinin ve çocukların yani yakınlarının destekten yoksun kalmaları nedeniyle bu kişiler işverenden tazminat talebinde bulunabileceklerdir. Destekten yoksun kalan yakınları, ölen işçi nedeniyle destekten yoksun kalma ödeneği adı altında işverenden tazminat talep edebileceklerdir.
Destekten yoksun kalma işçinin ailesi tarafından talep edilebileceği gibi, işçinin sağlığında maddi destek olduğu kişiler tarafından da talep edilebilecektir. Örneğin işçinin eğitim masraflarını karşıladığı bir öğrencinin, nişanlısının da bu davayı açması Yargıtay kararları ile de sabit olduğu üzere mümkündür.
Bilirkişi; işçinin geliri, destek görenlerin alacakları pay oranları, karşılık kusur oranları, eşin evlenme olasılığı gibi tüm verileri göz önüne alarak hesaplama yapacaktır.
Ölüm ve ağır yaralanma ile sonuçlanan bir iş kazasında işçi yakınları derin bir üzüntü duyabilir ve ızdırap çekebilirler. Türk Borçlar Kanunu’nun 56. Maddesi uyarınca ölen işçinin yakınlarının uygun bir manevi tazminat talep etmesi mümkündür. Duygusal sarsıntının ve manevi zararın giderilmesi için hükmolunan bu parasal miktar manevi tazminat adı altında ödenecektir.